Skip to main content

Voordelen van een stalen gevelconstructie - Tips voor architecten

[widgetkit id="755" name="staal-tips-voor-architecten"]

Menig architect kent ze: het Crystal Palace in Londen, gebouwen van Frank O. Gehry, Coop. Staalbouw is wat deze gebouwen mogelijk gemaakt heeft. Staal is een fascinerend materiaal dat ideaal is voor gevels. Waarom? Omdat het duurzaam, efficiënt en kosteneffectief is in het gebruik en mooi en verantwoord met andere materialen kan worden gecombineerd.

De gevel is het vlaggenschip van elk gebouw. Hier wordt het karakter van een woning gekenmerkt door kracht, fijnheid van detail, lichtheid of ernst, speelse creativiteit of een serieuze recitatie van de architectuurgeschiedenis. Staal is duurzaam, kan relatief goedkoop worden gebruikt en kan zelfs worden gerecycled. De staalconstructie heeft zich al gevestigd voor productiegebouwen en halbouw, commerciële gebouwen van alle soorten en in de industrie. Ook voor particuliere gebouwen: wanneer een bestaand gebouw moet worden veranderd, wanneer balkons of verblindingsvrije elementen gewenst zijn, is staal het materiaal bij uitstek.

Staal is veelzijdig

Alles kan van staal worden gemaakt, van steunen en schoren tot bekledingen en dragende elementen in zowel horizontale als verticale richting. De verschillende vormen van hoogwaardige balken, buizen en andere geprefabriceerde componenten maken een veelvoud aan toepassingen mogelijk, vooral in combinatie met andere materialen. Of het nu samen met glas of hout wordt gebruikt, zelfs individueel, staal resulteert in prachtige vormen die in elke architectonische stijl passen. Gevels kunnen enkel- of meervoudig worden vormgegeven – reden om als architect met staal te spelen en het uit te proberen. Er kunnen immers niet alleen balkons voor bestaande panden worden geplaatst, maar meer - om nog maar te zwijgen van de mogelijkheden van een nieuw gebouw.

De voorgevel biedt bescherming…

En dat op zeer verschillende niveaus. Hoewel de gevel een representatieve uitstraling heeft, is het tegelijkertijd een materiaal die het naar binnen kijken vermoeilijkt. Daarbij moet het duurzaam zijn – omdat het wordt blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. De duurzaamheid maakt staal bijna onverslaanbaar. De grote overspanningsbreedte is hier een voordeel: het materiaal maakt elegante en fijne constructies mogelijk die er niet alleen licht en transparant uitzien, maar ondanks hun kleine doorsneden ook een hoge mate van stabiliteit hebben. De funderingen kunnen dus klein worden gehouden, maar de niet-ondersteunde oppervlakken zijn des te groter. Dit betekent ook dat de duurzame bouwwerken gemakkelijk kunnen worden hergebruikt, gezien de levensduur van een gebouw en het materiaal staal. Modernisering en conversie zijn niet zo'n groot probleem, zo niet dat er veel materiaal moet worden omgezet. En als dit materiaal ook verkocht en hergebruikt kan worden in de zin van recyclage, dan is dat enorm gunstig voor het milieu.

Korte bouwtijd betekent sneller gebruik

De voorgevelelementen die van staal worden gemaakt zijn geprefabriceerd. Of het nu gaat om steunen, bekledingen, balken of balken of balustrades: Van buizen tot geperforeerde platen, alles is gebruiksklaar beschikbaar. En dat betekent een kortere bouwtijd en dus is het gebouw sneller gebruiksklaar. Gevels hoeven niet tijdrovend te zijn, vooral moderne gevels met een rijke ontwerptaal. Het bouwproces kan daarom worden gepland om tijd en geld te besparen, inclusief just-in-time procedures. De industrieel geprefabriceerde en getypeerde onderdelen maken dit mogelijk. Ze maken ook maatnauwkeurigheid en lage transportkosten mogelijk. En dat is weer goed voor het milieu, want korte en ongecompliceerde transportroutes verminderen de uitstoot. Staal is daarom een zeer interessant materiaal.

  • Aangemaakt op .