Skip to main content

ASSA ABLOY sectionale poorten in nieuwe Scoutslokalen Zaventem

ASSA ABLOY sectionale poorten in nieuwe Scoutslokalen Zaventem

De Zaventemse Scoutsvereniging betrekt sinds vorige zomer gloednieuwe lokalen. Architect Tom Caluwaerts van EBTCA spaarde kosten noch moeite om niet alleen een mooi maar ook duurzaam en energiezuinig gebouw neer te zetten. En om het buitenleven extra te omarmen, werd aangeklopt bij ASSA ABLOY Entrance Systems. Zij plaatsten vier geïsoleerde sectionale poorten, die binnen en buiten naadloos op elkaar doen aansluiten.

Nieuwbouwproject

Scouts Lokalen IMbroek - of kortweg SLIM - is de vzw die werd opgericht om de bouw van een nieuw jeugdontmoetingscentrum met scoutslokalen te coördineren, samen met de Gemeente Zaventem. Vandaag treedt de vzw op als beheerder van de lokalen. Het Gemeentebestuur steunde het nieuwbouwproject, dat grenst aan één van de laatste groengebieden aan de rand van Zaventem, financieel en logistiek. Architectenbureau EBTCA legde de verschillende noden van de jeugdbeweging en de gemeente samen en vertaalde die naar een compact en rationeel ontwerp dat tegen een stootje kan. Het resultaat? Een robuuste staalstructuur bekleed met gevelpanelen uit beton en staal. 

Polyvalent en modulair

Elke zondag vinden in de nieuwe lokalen de wekelijkse Scoutsvergaderingen plaats, maar ze worden ook gebruikt door de Scoutsleiding en SLIM om te vergaderen. Tijdens de vakanties vindt de Speelpleinwerking er onderdak en sinds kort kunnen erkende Zaventemse verenigingen de lokalen gebruiken/huren voor hun activiteiten. 

De grootste, multifunctionele ruimte werd uitgerust met geïsoleerde mobiele wanden, waardoor ze ingedeeld kan worden in aparte lokalen. Zijn er grotere activiteiten gepland, dan kunnen de wanden worden opengezet om er een grote polyvalente zaal van te maken. 

Vier sectionale poorten

Tijdens de vele brainstormsessies werd snel duidelijk dat er ruimte, lucht en licht moest worden voorzien voor de Scouts jongens en meisjes. Zo ontstond het idee van een grote luifel, die bij weer en wind voor bescherming zorgt.

De vier OH1042P sectionale poorten van ASSA ABLOY Entrance Systems geven allemaal uit op die luifel en verlengen de buitenruimte naar binnen bij open stand. Deze poorten zijn optimaal voor wie op zoek is naar robuuste, goed geïsoleerde en ruimtebesparende poorten. Bovendien wordt elk onderdeel van deze poorten gebouwd volgens de strengste normen. De combinatie van windbestendige, versterkte panelen en een klasse 3 certificaat voor waterdichtheid, windbelasting en luchtdoorlatendheid levert een poort op die er goed uitziet en bovendien een bijzonder lange levensduur heeft.

Energiezuinig

Last but not least is het nieuwe gebouw ook bijzonder duurzaam. Zo werd geïnvesteerd in een energiezuinige centrale verwarmingsinstallatie met 'recyclage' van de reeds verwarmde binnenlucht. Daarnaast worden de lokalen enkel verlicht met zuinige led-verlichting, en wordt gewerkt met een combinatie van bewegingsdetectoren en timers voor  zowel de verwarming als de verlichting. De lichtkoepels in elk van de taklokalen zorgen bovendien voor het nodige daglicht, waardoor de led-verlichting pas later inschakelt. Er werd ook gebruik gemaakt van doorgedreven isolatie waardoor het K peil (isolatiewaarde) van de nieuwe lokalen K 35 bedraagt, wat beter is dan de opgelegde norm van K40. Alle toiletten worden gespoeld met regenwater en het dak van de lokalen is ingezaaid met vetplantjes, die een deel van het regenwater absorberen. Dit groendak zorgt ook voor een verlaging van de temperatuur in de zomer en verhoogt de duurzaamheid van het dak. 

Meer info vindt u op: www.assaabloyentrance.be  

  • Aangemaakt op .