Skip to main content

Gevelrenovatie van Le Corbusier erfgoed: een harmonie van modernisme en restauratie

Huis Guiette ©F.L.C./SABAM Belgium 2023/Victor Robyn

In het hart van Antwerpen staat het Huis Guiette, een architectonisch meesterwerk van de Frans-Zwitserse architect en stedenbouwkundige Le Corbusier (°1887 - †1965) uit 1926, dat recent onderworpen werd aan een minutieuze restauratie van de volledige buitenschil. Dit project, uitgevoerd in samenwerking met Sto, is een eerbetoon aan de visionaire architectuur van Le Corbusier en belichaamt de perfecte combinatie van historische integriteit en moderne vakmanschapstechnieken.

Een unieke architecturale uitdaging waar integriteit primeert
Het Huis Guiette, erkend als UNESCO-werelderfgoed, is een iconisch voorbeeld van Le Corbusier’s "Maison Citrohan" - een concept gericht op industriële schaalproductie van woningen. De woning onderging een conceptuele renovatie, waarbij het nalatenschap van Le Corbusier werd gerespecteerd. Zo werden de generieke details van de gevel nauwkeurig gereconstrueerd.

Expertise en moderne vakmanschapstechnieken in erfgoedrestauratie

Waterinfiltratie bij de aansluitdetails met andere bouwelementen vormde een significant probleem in dit project, waarbij de technische expertise van Sto van onschatbare waarde bleek. De diepgaande kennis van gevelisolatiesystemen en afwerkingen leverde de technische en esthetische oplossingen die essentieel waren om de unieke uitdagingen van het project te overwinnen. Deze omvatten onder andere het behouden van de historische authenticiteit van het gebouw in combinatie met duurzame waterdichte aansluitingen met verschillende bouwdelen.

Le Corbusier, soms ook wel de 'architect van de 20e eeuw' genoemd, staat bekend om zijn schijnbaar eenvoudige ontwerpen. Deze subtiele complexiteit zorgde voor aanzienlijke uitdagingen in de restauratie. ​ Naadloze overgangen en doordachte details waren noodzakelijk om de eenvoud en elegantie van Le Corbusier's ontwerpen tot leven te brengen.

"De technische plaatsing was een uitdaging, maar dankzij Sto's gedetailleerde ondersteuning, doordachte details en naadloze overgangen is het project succesvol afgerond," benadrukt Stefan Van Eijndhoven, zaakvoerder van Forota, gespecialiseerde plaatser die exclusief werkt met Sto-producten en verantwoordelijk was voor de gevelrestauratie van Huis Guiette.

Ademende gevel met minerale coating: waterwerend, ademend en ecologisch

Door een lek in het dakterras werden de oorspronkelijke plannen voor een kleine renovatie van de woning aangepast.

“Bij de start van de restauratie en het wegnemen van de bestaande isolatie, bleek de staat van het gebouw slechter dan verwacht door lekkages en waterinfiltratie. Daardoor was een grondige gevelrenovatie noodzakelijk,” vertelt Van Eijndhoven.
Bij deze uitgebreide aanpak werd extra aandacht besteed aan de details, technische en ecologische aspecten van de gevel.

Fondation Le Corbusier koos voor StoTherm Mineral als de optimale isolatieoplossing, met de visie van Le Corbusier in gedachten. Dit gevelisolatiesysteem voldoet aan de eisen inzake het behoud van de architecturale integriteit en duurzaamheid van het project. Het gesloten systeem (alle systeemcomponenten van één fabrikant) voldeed aan de vooropgestelde eisen. Het isolatiesysteem omvat isolerende, brandwerende, waterdichte en dampopen eigenschappen. Door de hogere massa van de minerale wol plaat is er ook een akoestisch voordeel tegenover EPS.

StoTherm Mineral, met minerale, silicaat sierpleister en gevelverf afwerking, speelt een essentiële rol in het behouden van de ademende eigenschappen van de gevel, wat van cruciaal belang is voor de conditie en levensduur van het gebouw.

Oplossing tegen waterinfiltratie

De oorspronkelijke dakranden van de woning bestaan uit beton. In de loop der tijd is de waterbestendigheid van beton verminderd, wat heeft geleid tot lekkages. Daarnaast was, gezien de geschiedenis van lekkages en waterinfiltratie, een dampopen gevel noodzakelijk. De dampdiffusie was een essentieel element voor de volledige muuropbouw bij zo’n renovatie.

Voor de gevelafwerking werd gekozen voor de waterdampdoorlatende en weerbestendige StoSil® MP-sierpleister en StoColor Sil- verf.

Naast de keuze van de correcte systemen en producten, speelde de uitvoering met juiste detaillering van de ramen, deuren, terrassen en dak een cruciale rol inzake de preventie van vochtinfiltratie. Deze zorgvuldigheid leidde tot een duurzaam resultaat. Een specifieke uitdaging waarvoor Sto-gevelexpert Forota stond, was de naadloze integratie van gevelisolatie met de nieuwe betonnen elementen van de dakkappen. De sleutel tot succes was de toepassing van StoReno Plan plaat, een 8 mm dikke pleisterdragerplaat uit minerale grondstoffen, speciaal ontworpen voor het renoveren van oude of beschadigde buitengevelisolatiesystemen. Deze werd geïntegreerd in de gevelisolatie om een naadloze waterdichte verbinding tussen de dakrand en de isolatie te creëren, wat essentieel is voor de algehele effectiviteit en duurzaamheid van het systeem.

De gevel kleurt roomwit, dat in lijn ligt met het kleurenpalet van Le Corbusier. ​

Een nieuw leven voor Huis Guiette

Een belangrijke partner in dit verhaal is de Fondation Le Corbusier, de erfgenamen van Le Corbusier:

“We hebben altijd al, al veertig jaar lang, een passionele relatie gehad met Huis Guiette. Het was dan ook mooi dat we deze restauratie hebben kunnen uitvoeren met mensen die diezelfde passie met ons delen”.

Het resultaat is niet alleen een restauratie van een historisch gebouw, maar ook een herleving van Le Corbusier’s visie. De combinatie van kwalitatieve producten, professioneel vakmanschap en nauwkeurige opvolging van de visie van Le Corbusier, dopen de restauratie van Maision Guiette tot een succesverhaal. ​

— 04 juni 2024 —

Informatie aanvragen

In geen geval zullen uw persoonlijke gegevens worden doorgegeven aan derden ander dan de belanghebbende ivm uw aanvraag.

Als u een brochure per post wilt ontvangen of een vertegenwoordiger langs wilt laten komen.