Skip to main content

Circulair bouwen? Het kan met XPS-isolatie

Circulair bouwen? Het kan met XPS-isolatie

Circulair bouwen komt steeds meer onder de aandacht. Toch vragen velen zich af wat dit begrip juist inhoudt. Welke materialen horen er bij een circulaire werf? Aan welke voorwaarden moet het isolatiemateriaal voldoen? En welk type isolatie is dan geschikt? In dit artikel vertellen we u waarom XPS-isolatie een uitstekende keuze is wanneer u wilt inzetten op een circulaire werkwijze.

Materialen in een circulaire bouw

architecture 01Wanneer u circulair bouwt, moeten alle materialen – tot zelfs de kleinste componenten – een traceerbare herkomst hebben. Daarnaast moeten ze na gebruik, wanneer het gebouw wordt afgebroken dus, volledig van elkaar gescheiden kunnen worden om een nieuwe bestemming te krijgen. De producten kunnen dan ofwel weer in de productiecyclus terechtkomen of ze kunnen hun plek vinden in een nieuw bouwproject. Het spreekt voor zich dat niet ieder materiaal daarvoor geschikt is.

XPS-isolatie is zeer geschikt

Wanneer u op zoek bent naar geschikte bouwmaterialen voor een circulair project, moet u met verschillende factoren rekening houden. Dat is niet anders bij de keuze van een isolatiemateriaal. XPS is dan een goede optie en voldoet aan alle voorwaarden. Dit sterke materiaal heeft volgende eigenschappen die perfect passen binnen een circulair gebouw:

  • Dankzij zijn hoge druksterkte en maatvastheid heeft XPS een zeer lange levensduur. Bovendien is het materiaal vocht- en rotbestendig.
  • SOPREMA vervaardigt XPS-isolatie met een klimaatvriendelijke CO²-technologie.
  • Onze XPS is een lokaal product dat wordt gemaakt in de fabriek op de Ambior-site in Tongeren.
  • XPS kan op het einde van zijn levensloop probleemloos en volledig worden gerecycleerd
  • Zowel bij de plaatsing als bij de afbraak komen er geen giftige of schadelijke stoffen vrij uit de XPS-platen. Het materiaal irriteert de ogen, de huid en de slijmvliezen niet.
  • Soprema doet ook aan upcycling: we recycleren EPS en maken er een kwalitatief isolatiemateriaal van.

Eén ding is zeker: met XPS zet u een stap in de goede richting naar een circulaire én groene economie!

Wilt u meer weten over de bijzondere eigenschappen van dit materiaal?

Contacteer dan onze productspecialisten. Zij beantwoorden vrijblijvend al uw vragen.

soprema

  • Aangemaakt op .