Skip to main content

Productie van aluminium

Productie van aluminium

Hoe wordt aluminium gemaakt?

Aluminium heeft unieke eigenschappen. Het is bijvoorbeeld licht, corrosiebestendig en niet-magnetisch. Daarom wordt dit materiaal in veel verschillende sectoren gebruikt, zoals de automobielindustrie, de verpakkingsindustrie maar ook voor ramen en deuren. Voor de productie van aluminium is aluminiumoxide uiteraard cruciaal. We kunnen echter nog betere eigenschappen krijgen door kleine hoeveelheden van andere elementen toe te voegen. Laten we het productieproces van aluminium eens van dichtbij bekijken.

U weet al dat aluminium van aluminiumoxide wordt gemaakt. Aluminiumoxide is het metaalelement dat we het meest in de aardkorst terugvinden. 8 % van de ondergrond en rotsen van onze aarde bestaat uit aluminiumoxide. Het erts met de hoogste concentratie aluminiumoxide is bauxiet. Dat vinden we terug in verschillende tropische en subtropische gebieden. Bauxiet wordt gewonnen door het afgraven van de bodemoppervlakte.

Productie van aluminium in twee fasen

Aluminium wordt in twee fasen geproduceerd:

  • Chemisch (Bayer) proces: het bauxieterts wordt vermalen en geraffineerd tot aluminiumoxide.
  • Elektrolytisch (Hall-Héroult) proces: het aluminiumoxide wordt gesmolten zodat er zuiver aluminium vrijkomt. Dit vloeibare aluminium wordt vervolgens in staven gegoten.

Het eerst resultaat noemen we 'primair aluminium'.

Eigenschappen van aluminium verfijnen

Aluminium heeft unieke eigenschappen:

  • licht
  • hoge sterkte-gewichtsverhouding
  • corrosiebestendig
  • niet-magnetisch
  • niet-giftig
  • warmtegeleidend
  • veerkrachtig

We kunnen deze eigenschappen verder verfijnen om nog beter aan de behoeften van specifieke toepassingen te voldoen. Hoe we dat doen? Door andere elementen in kleine hoeveelheden toe te voegen. Zo ontstaan er verschillende soorten aluminium, die in legeringen worden ondergebracht. Voor extrusietoepassingen, gebruikt voor ramen en deuren (zie hieronder), wordt meestal aluminiumlegering 6060 gebruikt, met hoofdzakelijk Mg en Si als extra elementen. Deze elementen maken het aluminium sterker en beter bestand tegen corrosie.  

Geëxtrudeerde aluminiumprofielen 

Voor aluminium raam- en deursystemen worden geëxtrudeerde profielen of buizen gebruikt. Hiervoor wordt het (voorverwarmde*) aluminium door een matrijs geperst. Deze matrijs geeft de vorm aan het profiel. Het is een continu proces, waarbij profielen met zeer lange lengtes worden gemaakt. Deze profielen worden op de juiste lengte gesneden, gerekt om het profiel sterker maken en thermisch behandeld voor een goede verdeling van de elementen in de legering.

De aluminiumlegering is zeer belangrijk voor het garanderen van zowel de esthetische als de technische eigenschappen. Esthetisch gezien mag het oppervlak van het aluminium geen gebreken vertonen en moet het een egale kleur hebben. Wat het technische aspect betreft, zorgt de aluminiumlegering voor een goede doorstroming in de matrijs om buisvormige profielen te maken die zeer corrosiebestendig en sterk zijn.   

* Het aluminium dat voor extrusie wordt gebruikt, wordt in staven gegoten. Vóór de extrusie worden deze staven voorverwarmd tot zo'n 450 °C. In deze fase is het aluminium plastisch (de smelttemperatuur is 660 °C).   

Corrosiebestendigheid van aluminium

Wanneer aluminium aan de lucht wordt blootgesteld, ontstaat er bijna onmiddellijk een beschermende oxidelaag. Dit is een natuurlijke reactie op het contact met lucht. Het is mogelijk om deze corrosiebestendige laag nog sterker te maken door oppervlaktebehandelingen. Een voorbeeld daarvan is anodiseren. In dat geval ondergaat de natuurlijke oxidelaag een elektrochemisch proces waardoor het aluminium nog beter bestand is tegen corrosie.

Aluminium is oneindig recycleerbaar

Net als andere metalen is aluminium 100 % recycleerbaar. Door tijdens het recyclageproces goed op de legeringssoorten te letten, behoudt het aluminium zijn unieke eigenschappen. Dit betekent dat we het eindeloos kunnen recycleren zonder kwaliteitsverlies. Daarom besteedt Reynaers Aluminium veel aandacht aan de kwaliteit van aluminiumrecyclage. Door oude raamprofielen te recycleren om nieuwe aluminiumprofielen te creëren, ontstaat er een oneindige cyclus. 

  • Aangemaakt op .