Skip to main content

Hoe MaMu Architects de stap zette naar BIM

Hoe MaMu Architects de stap zette naar BIM

MaMu Architects


Zo’n anderhalf jaar geleden ging MaMu Architects uit Hasselt op zoek naar een 3D-modelleersoftware, maar die keuze namen ze niet zomaar. Ze namen de proef op de som en gingen aan de hand van testlicenties Archicad vergelijken met hun huidige software. Wat hun ervaringen waren vertelde Raf Neyens tijdens de eerste online sessie van ‘BIMmers aan het woord’.

“We kozen een kleiner project om in Archicad te proberen en te vergelijken met onze huidige software. We hadden daarvoor bewust geen Archicad-cursus bij KUBUS gevolgd, omdat we de intuïtiviteit van het nieuwe BIM-pakket essentieel vonden. Wat bleek? Met ons vorig programma kostte het ons zo’n twee maanden om een 2D-tekening in 3D om te zetten, terwijl het 3D-model in Archicad er al na twee weken was.”

MaMu Architects was dus snel overtuigd van het potentieel van Archicad en besloot er dan ook helemaal voor te gaan. Maar zo’n omschakeling vraagt wel één en ander van een kantoor, namelijk tijd en doorzettingsvermogen. Ze gaven zichzelf twee jaar om integraal met BIM te (kunnen) werken: “Het was voor ons belangrijk dat alle medewerkers het tekenwerk in Archicad volledig onder de knie kregen. Daarom vonden we dat de focus eerst moest liggen op het tekenen in 3D en pas daarna op de rest van het BIM-verhaal, want tussen de twee zit toch nog heel wat verschil. En we zouden onze medewerkers ook niet allemaal samen op basiscursus sturen, maar wel in groepjes. Wie de opleiding gevolgd had, zou dan voortaan elk nieuw project starten in Archicad.”

Ondertussen is ook de laatste lichting collega’s op cursus geweest en wordt de laatste hand gelegd aan de bureautemplate en -bibliotheek. “Hoewel we dus al anderhalf jaar met Archicad werken bij MaMu Architects, zullen we in de heel nabije toekomst pas écht starten met BIM, tot dan spreken we eigenlijk van Little BIM. We gaan één groot project gebruiken als pilootproject. Hierin zullen we dan ook de IFC-export en -import testen en modeluitwisselingen opstarten met externe partners, eigenlijk ben je pas dan écht aan het BIMmen.”

Hun gouden tip voor andere architectenbureaus? “Op kantoor wordt vaak gezegd ‘Ain’t nobody got time for that’, maar je moet het gewoon doén.”

Benieuwd hoe andere bureaus de omschakeling naar BIM hebben ervaren? Neem een kijkje op de website van KUBUS en registreer voor de interessante getuigenissen “BIMmers aan het woord”!

www.kubusinfo.nl

kubus

  • Aangemaakt op .