Skip to main content

Hoe ook kleine bureaus als VG architecten kunnen BIMmen

Hoe ook kleine bureaus als VG architecten kunnen BIMmen

VG Architecten telt met Gert Van Ginneken en Amber Van de Weyer maar twee vaste medewerkers. Toch kozen ze als klein architectenkantoor resoluut voor het BIM-verhaal. Waar de meerwaarde en de uitdaging voor hen juist ligt, vertelt Gert uitgebreid tijdens de derde sessie van BIMmers aan het Woord.

Tot voor kort tekenden Gert en zijn collega alles in 2D met aanvullend extra software voor 3D beelden, maar liepen steeds vaker tegen de beperkingen aan. “Hoe meer je switcht tussen twee programma’s, hoe meer fouten je maakt. Omdat dat ook echt veel tijd kost, was het tijd om over te schakelen naar BIM, temeer omdat je zo ook nog eens veel info uit je model kan halen én we de vraag ook steeds vaker kregen van aannemers, zeker bij grote projecten. Bovendien wilden wij als bureau ook zo veel mogelijk circulair ontwerpen, en daar kan BIM natuurlijk perfect bij helpen.”

Maar zoals dat zo vaak gaat, werd de overstap uitgesteld tot er echt een aanleiding voor was. “Toen enkele maanden geleden Amber uitviel door de geboorte van haar zoon en rond dezelfde periode het land in lockdown ging omwille van COVID-19, besloot ik ervoor te gaan”, vertelde Gert. Maar eerst moest er nog een geschikte BIM-software gekozen worden, en die moest aan een heel aantal criteria voldoen zoals gebruiksvriendelijkheid, kostenefficiëntie enzovoort. “Maar na een drie uur durende demo van KUBUS, waarbij we onbeperkt vragen mochten stellen, was onze keuze snel gemaakt. Je merkt gewoon dat Archicad ontwikkeld is voor maar ook door architecten. Neem daar nog eens de KeyMember Editie van KUBUS bij en je bent helemaal vertrokken.”

De voordelen? VG Architecten merkt dat klanten dankzij Archicad veel beter inzicht krijgen in hun ontwerpen door het 3D-model. “Terwijl we zelf dan weer kunnen doorwerken tot op het laatste moment voor het bezoek van of aan de klant. Vroeger moesten we al een dag op voorhand alle plannen beginnen opmaken en die daarna nog één voor één afdrukken, terwijl dat nu allemaal automatisch kan.”

Benieuwd welke andere voordelen VG architecten ervaren heeft met de omschakeling naar BIM? Neem een kijkje op de website van KUBUS en registreer voor zijn interessante getuigenis bij “BIMmers aan het woord”!

www.kubusinfo.nl

  • Aangemaakt op .