Kreon – Fine Fleur

Kreon – Fine Fleur

Fine Fleur is een fine dining restaurant in hartje Antwerpen van sterrenchefs Thomas Diepersloot en Jacob-Jan Boerma met een Frans geïnspireerde keuken met frisse invloeden uit Azië. Het restaurant heeft sinds kort zijn deuren geopend voor het publiek. Door hun passie, kennis en ervaring slagen Thomas en Jacob-Jan erin om de allerbeste producten te combineren met een ongedwongen gastvrijheid. Het exclusieve boutique hotel Botanic Sanctuary is het nieuwste vijfsterrenhotel van ‘Leading Hotels of the World’ en ligt naast het restaurant.

De uitstraling van Fine Fleur is strak en modern. Voor dit high end project heeft interieurarchitect Dennis T'Jampens contact opgenomen met kreon om de verlichting van het restaurant te voorzien – een partner met wie hij al lang samenwerkt. Het mooie concept met een klassevolle uitstraling was een perfecte match met de verlichtingsoplossingen van kreon. 

Visie van interieurarchitect Dennis T’Jampens:

  • Het restaurant is gelegen in een 15e-eeuws oude, prachtige site in het centrum van Antwerpen. Het voormalige kloosteris omgetoverd tot een exclusief vijfsterrenhotel. Het project zit vol met prachtige eeuwenoude architectuur. Deze architecturale details wou Dennis in Fine Fleur laten terugkomen in combinatie met strakke, moderne materialen. Het interieur is een spel tussen oude en nieuwe materialen. De vloer lijkt op een ambachtelijke lemen vloer waarin strakke bronzen lijnen lopen. Het plafond zijn oude eiken balken met daartussen bronzen spiegels. De ruwe originele wanden zijn niet strak uitbezet, net zoals de ramen zijn deze in de ruwe originele staat gebleven en afgewerkt met een gepatineerde schildertechniek.
  • Dit alles in contrast met de strakke glazenwandenen de sprekende Belvedere marmeren en bronzen details. De sanitaire ruimte moest voor de klant ‘Instagramable’ zijn. De ronde spiegelwanden en de massieve maremeren handwasser spreken voor zich. 
  • Thomas Diepersloot en Jacob-Jan wensten ook dat hun afwerkkeuken zeer toegankelijk en zichtbaar was. Het resultaat biedt een mooie interactie tussen keuken en gasten.
  • Ook kunst kreeg een belangrijke rol binnen het project.

Samenwerking met kreon:

“Waarom werk ik al jaren samen met kreon? De visie en de lijn van kreon sluit mooi aan bij mijn architecturale visie. Kreon versterkt het concept. Zij komen steeds met een studie die verrast en ook werkt in de praktijk. Fine Fleur is mijn eerste restaurantproject en ook hier ben ik trouw gebleven aan mijn partners. Met als gevolg dit resultaat, waar ik zeer blij mee ben” - Interieurarchitect Dennis T’Jampens

Keuze voor armaturen op maat:

“Aangezien we binnen het concept spelen met allerlei tinten en materialen in brons wou ik hier ook de verlichting op afstemmen. Ik wou dat de verlichting subtiel aanwezig was maar door het gebruik van de kreon esprit is er een decoratieve touch. Deze armaturen komen zeer mooi tot hun recht tussen de balkenstructuur en lichten en het samenspel met de tafels, andere objecten in de ruimte en de kunst” – Interieurarchitect Dennis T’Jampens

Visie en aanpak van kreon:

Omdat Jacob-Jan en Thomas een eigen stijl hebben in de keuken, is kreon ook gegaan voor een uniek en niet-mainstream lichtconcept, in overleg met Dennis. De spots (ato twin) worden subtiel in het balkenplafond verwerkt en zorgen voor een sfeervolle basisverlichting. De aandacht gaat naar enkele eyecatchers (esprit ceiling) die op maat in het donker brons zijn gelakt, wat beter past in het totaalconcept. Om de architectuur te accentueren zijn naast down-light spots ook up-light vloerspots (up 80) voorzien, wat voor een leuke dynamiek zorgt in de ruimte. kreon heeft zo een volledig tailormade concept voorzien met aangepaste producten en omgebouwde bestaande armaturen.

“Licht wordt wel eens de vierde dimensie van architectuur genoemd, naast lengte, breedte en hoogte die vorm geven aan vloeren, wanden en plafonds en zo de architecturale ruimte omschrijven. De basisingrediënten van het kreon lichtplan worden in elk van deze ruimtelijke elementen op subtiele wijze opgenomen. Sommige als basisingrediënt dat de volledige ruimte definieert, andere als smaakmaker om de eigenheid van het restaurant te kruiden.  Zo vormen de kreon ato plafond inbouwspots en de kreon up 80 vloerspots de basis en dragen de maatwerk kreon esprit ceiling armaturen subtiel het signatuur van de architectuur. Geen à la carte lichtplan dus, maar 'fine lighting'” - Philippe van Doormaal, Global marketing en communicatie manager van kreon.

Visie van kreon op het lichtplan:

“De intensie was om op een heel sobere manier het restaurant uit te lichten. Aangezien er gebruik gemaakt werd van een balkenplafond waartussen gebronzeerde spiegels werden geplaats,t heb ik gebruik gemaakt van kreon ato twin. Deze laat toe het licht mooi te verdelen over de tafels. Er werd telkens een combinatie gemaakt van kreon ato twin met een kreon esprit ceiling. Deze laatste is maatwerk geworden omdat zo de verhoudingen van het toestel tegenover de hoge plafonds veel beter tot hun recht te komen. De volledige verlichting is mooi op elkaar uitgelijnd, waardoor je een heel rustige lichtsfeer creëert. Dit kan alleen maar bijdragen aan een fantastische avond of middag op zo’n mooie locatie” - Daan Van Den Branden, lichtconsulent bij kreon.

www.kreon.com

 

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2022 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel