Skip to main content

Ikea bouwt circulaire winkel in Kopenhagen

Ikea bouwt circulaire winkel in Kopenhagen

Een openbaar park op het dak, 250 bomen, 1.450 m² zonnepanelen en parkeerruimte voor ruim 760 fietsen: dat zijn de opvallendste elementen in een nieuw, innovatief Ikea-stadswarenhuis dat in 2023 de deuren opent in het centrum van Kopenhagen.https://www.architectenkrant.be/0086d637-fc2b-400c-a00d-c844f08d2a42" alt="" width="454" height="285" />

Op maat van de stad en zijn bewoners

Steeds meer mensen wonen in steden en dus gaat Ikea ze achterna. In 2023 opent de retailer een nieuw stadswarenhuis in Kopenhagen, dat zowel qua idee als op vlak van de architectonische benadering inspeelt op de infrastructuur en de groene toekomstvisie van de Deense hoofdstad.

Bijna de helft van de inwoners van de stad gaat per fiets naar het werk en slechts een derde heeft de beschikking over een auto. De nieuwe stadswinkel zal daarom over een ruime fieststalling beschikken met plaats voor meer dan 760 fietsen, en bezorging op dezelfde dag zelf aanbieden. Klanten zullen enkel kleinere spullen meteen mee naar huis kunnen nemen.

Volgens Jette Jørgensen Group Expansion Manager van de Ingka Groep, wordt het stadswarenhuis niet alleen een winkel, maar ook een ontmoetingsplaats voor de Kopenhagenaars. De architectuur speelt daar een ondersteunende rol in. “Buurtbewoners kunnen er ook een kopje koffie drinken, op het dak vertoeven of met vrienden afspreken voor een etentje”, klinkt het.

Duurzaam ontwerp

De stadswinkel komt op een steenworp afstand van het dichtstbijzijnde treinstation, het Meatpacking-district en de binnenstedelijke haven. Naast de unieke locatie zal de Ikea ook een restaurant, café en een openbaar toegankelijk dakpark omvatten. Het dak vormt tevens een loopbrug die het zuidelijke stadsgedeelte met het centrum verbindt.

Ikea wil in 2030 een circulair bedrijf zijn en het nieuwe gebouw past in die ambitie. De stadswinkel zal streven naar de 'BREEAM outstanding'-certificering, waarbij de bouwfase en het dagelijkse energiegebruik zo duurzaam mogelijk worden gemaakt. Om dit doel te bereiken worden er 250 bomen en struiken aangeplant en zal 25% van de gevel bedekt zijn met groen. Bovendien is er 1.450 m² zonnepanelen voorzien.

  • Aangemaakt op .