Skip to main content

Nieuw groen datacenter gepland in Zellik

Nieuw groen datacenter gepland in Zellik

In het Green Energy Park in Zellik start men deze maand met de bouw van een groen datacenter, dat 100 procent gebruik zal maken van groene energie.

Het Green Energy Park in het Zellikse Researchpark moet de komende jaren uitgroeien tot een heuse proeftuin in Vlaanderen en Europa waar bedrijven, onderzoekinstellingen, overheden en gebruikers in co-creatie samenwerken aan innovatieve en duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het nieuwe datacenter valt onder dit gehele initiatief.

Het geplande datacenter, waarvan de eerstesteenlegging is gepland op 21 september, is, volgens de initiatiefnemers het eerste echte duurzame centrum van België. Het gebruikt 100 procent groene energie, dat gedeeltelijk lokaal wordt opgewekt. ‘Het ontwerp is gericht op maximale energie-efficiëntie. Daarnaast wordt de warmte van de servers gerecupereerd, regenwater gebruikt voor koeling en is het ontworpen als een circulair gebouw’, klinkt het in het persbericht. ‘Het is gericht op hergebruik van materiaal, zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen en zo min mogelijk vervuiling.’  Bij de eerste steenlegging volgende week passeren ook de betrokken partijen de revue: burgemeesters, Vlaamse ministers, de rector van de VUB en bouwheer Ghelamco.

Green Energy Park is in 2019 opgericht. De man die mee aan de wieg ervan stond, is de onlangs overleden ererector Paul De Knop. Van 2008 tot 2016 was hij rector van de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek focust in Green Energy Park op vier domeinen: de transitie naar groene energie en mobiliteit, het ziekenhuis van de toekomst, digitale vraagstukken (zoals smart cities en slimme technologieën op basis van kunstmatige intelligentie) en biotechnologie.

  • Aangemaakt op .